Detective Conan – film 1

Detective Conan – film 1

Studio: TMS Entertainment
Jaar: 1997
Afleveringen: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De fans van detectiveverhalen worden verwend. Niet alleen geeft Kana de manga’s uit van Detective Conan, ook de films worden naar het Nederlands vertaald door Kazé. Wij bespreken hier alvast de eerste film in het rijtje: “Aftelling in een wolkenkrabber”.

Het verhaal van Detective Conan is genoegzaam bekend. Toch wordt aan het begin van deze film nog kort verteld hoe Shinichi Kudo Conan Edogawa werd. Zo kunnen ook niet-fans perfect volgen.

Shinichi wordt door een befaamd architect uitgenodigd op een tuinfeest. Natuurlijk kan hij niet aanwezig zijn en daarom stuurt hij Ran en haar vader. Uiteraard vergezeld door Conan.

Wanneer een bommenlegger Shinichi contacteert start een kat-en-muisspel. De bommenlegger geeft via Conan tips over de locatie van de bommen en telkens weer volgt een race tegen de tijd om de bommen onschadelijk te maken.

Al snel wordt duidelijk dat iemand een wrok koestert tegen de architecturale kunstwerkjes van de architect waarmee dit verhaal begon. Maar wie? De gebeurtenissen escaleren wanneer er een bom wordt gemeld in het gebouw waar Ran zich bevindt. Nu wordt het persoonlijk!

Deze eerste film bevat alles wat Detective Conan groot heeft gemaakt. De puzzelstukjes vallen uiteindelijk allemaal logisch in elkaar en je zoekt als kijker mee naar de oplossing. De ene keer zal je de oplossing zelf vinden, de andere keer zal je de oplossing via Conan moeten ontdekken. Dat maakt deze film interessant voor een erg groot publiek. Er zijn diverse puzzels op te lossen en de moeilijkheidsgraad varieert sterk waardoor het voor iedereen leuk is mee detective te spelen.

Het design van de personages is even wennen in het begin. Vooral oren en neus vergen tijd om je aan aan te passen. Toch heeft deze film die dateert van 1997 de tand des tijds redelijk goed doorstaan.

De ondertitels van Kazé vallen al bij al goed mee. Ook nu zitten er wat foutjes in maar niet van die aard dat je je als kijker gaat ergeren. We hebben beter gezien (bij Kana) maar we hebben bij Kazé zelf ook al veel erger meegemaakt.

Deze eerste Detective Conan film is een echte aanrader voor de fans van de manga. Maar ook mensen die de manga niet kennen kunnen hier ten volle van genieten en het kan zonder enige twijfel een leuke introductie zijn tot de manga.