Cowboy Bebop – The Movie

Cowboy Bebop – The Movie

Studio: Bandai Visual, Sunrise
Jaar: 2001
Afleveringen: 1
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We schrijven Mars, 2071. Een donkerharige man met ringbaardje doet een vrachtwagen met biochemische lading ontploffen op Highway One, midden in een druk bewoond gedeelte van de stad. De regering is geschokt door deze terroristische aanslag en plaatst een bedrag van 300 miljoen woolong op het hoofd van de terrorist.

De bemanning van het ruimteship Bebop zijn het moe om alleen maar instant noodels te eten en kunnen de enorme beloning best wel gebruiken. Er is de charismatische Spike Spiegel, meester in Jeet Kune Do (de gevechtsstijl ontwikkeld door Bruce Lee) en aardig schutter. Faye Valentine is een 23-jarige premiejaagster die zweert bij strakke topjes, blote schouders en hotpants. Oude rot in het vak, Jet Black, kan als ex-politieman teren op de ervaring die hij opdeed bij de ISSP (Inter Solar System Police). Deze drie hard-core premiejagers worden bijgestaan door Ed (Edward Wong Hau Pepelu Tivrusky om volledig te zijn) en haar hondje Ein. Ed en Ein zijn allesbehalve normaal. De klungelige verschijning van Ed laat het niet vermoeden, maar ze is een top-hacker. En Ein is een superintelligente hond die zowel Spike als Jet verbaasd doet staan met slimme schaakzetten.

Het verhaal van deze film is bijzonder sterk. De personages hebben niet meer of minder voorkennis dan de kijkers. Dit zorgt er voor dat de kijker met hen mee denkt en mee groeit in het verhaal.
Ook filmtechnisch zit deze film fantastisch in elkaar. De animatie is zo vlot en gedetailleerd dat het soms nauwelijks opvalt dat het een tekenfilm is. De film bevat shots en camerabewegingen die ongezien zijn in de animatiefilm. De actiescenes lopen vlotter dan die uit The Matrix, de gevechtsscenes zijn van het niveau van de beste Bruce Lee films en de vuurgevechten gebeuren op een wijze waar Tarantino enkel op een goede dag in slaagt. Hierbij komt nog dat de soundtrack het verhaal voor 100% ondersteunt.

Het enige minpunt aan de film is een achtervolgingsscene die naar mijn mening vrij overbodig is voor het verhaal. En als ze dan toch nodig mocht zijn dan had ze heel wat korter gemogen. Niet dat ze niet perfect getekend en geanimeerd is, want ze kan zo naast de POD-racing scene uit Star Wars staan, enkel een beetje overbodig.

Cowboy Bebop is een must see voor anime fans. De kans om deze schitterende film te zien mag je zeker niet laten liggen. Vooral als je hem in een THX-omgeving en op een enorm scherm kan bewonderen.