Claymore

Claymore

Studio: Madhouse Studios
Jaar: 2007
Afleveringen: 26
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Claymore is een recente anime die van april tot september 2007 op Nippon Television werd uitgezonden. Het waren de Madhouse Studios die instonden voor de anime die gebaseerd is op de gekende manga.

Het begint allemaal met de noodlottige ontmoeting tussen de Claymore Claire en Raki, een jongen wiens familie door Claire uitgeroeid wordt omdat hun lichamen overgenomen waren door demonen. Zoiets schept een band, dat kan je niet ontkennen… Het zal wat tijd vergen maar de koelbloedige Claymore die nooit een blijk geeft van menselijke gevoelens te koesteren zal gesteld raken op Raki.

Samen zullen ze heel wat avonturen beleven en vooral heel wat demonenbloed over zich heen krijgen. Ook het verleden van Claire – het waarom van alles – wordt uit de doeken gedaan in enkele ijzersterke episodes. Maar het enorme gevaar dat op hen loert zal hun beide levens in gevaar brengen. Zijn ze klaar voor de strijd?

Claymore is vooral hack ‘n’ slash. Je kan de reeks in het manga- & animewereldje vooral vergelijken met Berserk – alleen ziet Claire er net dat tikkeltje beter uit dan Guts. Net zoals bij Berserk zorgt een flashback ook voor een opwaardering van het verhaal bij Claymore.

De vergelijking met de manga doet de anime zeker geen oneer aan. De manga heeft een sterke pagina-indeling maar is nogal kleurloos qua tekenstijl. Weinig verandering tussen de personages en weinig decors. De anime biedt in dat opzicht zeker een meerwaarde.

Natuurlijk is het zo dat de anime maar 26 episodes telt en de manga gewoon verdergaat. Ook qua diepgang haalt de manga het van de anime. De anime volgt nauwgezet het verhaal van de eerste 11 volumes om in de laatste twee episodes een snel afgehaspeld en enorm open einde te voorzien. Een tweede seizoen dus niet uitsluiten…?

Deze anime zal de fans van het genre zeker bekoren. Sterke, diverse personages die evolueren tegen een interessante achtergrond. Wil je het verhaal verder volgen dan grijp je naar de manga die in het Frans verschijnt bij Glénat. We kunnen enkel hopen dat er ook een Nederlandse versie aankomt want dit is een reeks met een groot potentieel die al snel het juk van ‘vrouwelijke cloon van Berserk’ van zich heeft afgesmeten.