Beet – The Vandel Buster

Beet – The Vandel Buster

Studio: Bandai Visual / Toei
Jaar: 2004
Afleveringen: 0
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Riku Sanjo en Koji Inada is het mangaka duo dat verantwoordelijk is voor de Dragon Quest serie ‘Fly’ dat in het Frans verscheen bij J’ai Lu en hier op de Heuvel een hoge score kreeg. Beide heren vonden hun samenwerking blijkbaar lonend en begonnen aan een nieuw epos ‘Beet – The Vandel Buster’, en van deze serie is er nu ook een anime gemaakt.

Het verhaal begint in het kleine stadje Ankuls. De wereld wordt geteisterd door wrede aanvallen van de Vandels, monsters die terreur zaaien onder de mensen. Gelukkig zijn er ook nog helden die deze Vandels bestrijden. Zij gaan door het leven als zijnde Busters… Vandel Busters.

De Zenon Warriors vormen een legendarische groep Vandel Busters die onder leiding van de held Zenon, Vandels bestrijden. Ze verblijven een tijdje in Ankuls waar ze van nabij worden gadegeslagen door de kleine Beet. Beet wil dolgraag een Vandel Buster worden maar mankeert nog enkele jaartjes training.

Het noodlot slaat echter toe. Ankuls wordt aangevallen door de gevreesde Vandel Belltoze en de Zenon Warriors moeten uitrukken om het stadje te redden van de teloorgang. Het groepje helden lijkt het te gaan halen tot Beet ten tonele verschijnt. Belltoze merkt hem op en zal het jongetje een dodelijke wonde toebrengen. De Zenon Warriors offeren zich allevijf op om het leven van Beet te redden. Belltoze lijkt verslagen.

We maken dan een sprong in de tijd van drie jaar. Beet is erop uit getrokken en heeft het stadje Ankuls verlaten. Wanneer hij terugkomt blijkt hij een sterke Buster te zijn geworden. De Zenon Warriors hebben immers allevijf hun Saiga aan Beet doorgegeven. Een Saiga is een gepersonaliseerd wapen waarmee een Buster zich onderscheidt van een normale vechter. Waar een normale Buster één Saiga heeft, kan Beet dus beschikken over vijf legendarische Saiga. Geen wonder dat verschillende Vandels het op de veelbelovende held gemunt hebben…

Je merkt het al. Beet – The Vandel Buster is een RPG-achtige anime die volledig in de lijn ligt van ‘Dragon Quest / Fly’. Beet trekt de wijde wereld in om Vandels te bestrijden en zal in de loop van het verhaal een groepje helden aanvoeren onder de naam Beet Warriors. Het eerste lid hiervan is zijn jeugdvriendin Poala die met hem meegaat vanuit Ankuls. Maar al snel voegen ander Busters zich bij hun groepje. Zoals in elke zichzelf respecterende RPG-anime is er ook hier een klein “kawaï” wezentje dat het groepje vervoegt. Hier gaat het om de roosachtige Toto die zich met plezier verstopt in Poala’s decolleté – waar hebben we dit nog gezien? Juist, bij Fly.

Beet – The Vandel Buster is een erg klassieke anime. De animatie is al even klassiek als het character design. Het is wel allemaal piekfijn in orde, maar nergens baanbrekend of innoverend. Dat hoeft ook niet natuurlijk bij dergelijke reeks. Het is hier de bedoeling de jongsten te entertainen en daar slaagt deze reeks wonderwel in. Ikzelf kan hier ook van genieten – ik was een grote Fly-fan en hier vind ik net hetzelfde in terug – maar begrijp dat vele mensen dit misschien wat te kinderachtig en te eentonig in opbouw gaan vinden. Voor de fans van het genre!