5cm per second

5cm per second

Studio: Makoto Shinkai
Jaar: 2007
Afleveringen: 1
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

“5cm per second” is het langspeeldebuut van Makoto Shinkai. De getalenteerde man die de nieuwe Ghibli wordt genoemd, had wel al ervaring met enkele kortere films die overladen werden met prijzen alvorens zich te wagen aan het hier besproken “5cm per second”. Kazé brengt deze anime tot bij ons met Nederlandse ondertitels.

De film volgt de levensloop van Takaki. Takaki verhuist veel door het werk van zijn ouders en maakt maar moeilijk vrienden. Toch wordt hij de beste maatjes met Akari. Maar wanneer Akari op haar beurt moet verhuizen wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Ze zullen ver van elkaar wonen en contact houden wordt moeilijk. Zelfs hun laatste ontmoeting wordt een beproeving… De hevige sneeuwval brengt het treinverkeer totaal in de war en Takaki raakt nauwelijks op hun rendez-vous. Hij verliest eveneens een brief die hij voor Akari neerpende… Wordt dit de laatste keer dat de jonge tortelduifjes elkaar zien?

“5cm per second” bestaat uit drie delen: Cherry Blossom, Cosmonaut en 5 centimeters per second. De drie delen vertellen drie stadia in het leven van Takaki, namelijk zijn kindertijd, zijn puberteit en zijn groei tot volwassene. In alledrie de stadia speelt zijn liefde voor Akari een cruciale rol. Toch overheerst nostalgie en triestheid bij het bekijken van deze film. Vrolijk zal je er niet van worden. De eenzaamheid die bij de personages heerst, wordt enorm sterk overgezet naar de kijker.

De animatie en tekeningen spelen hierin een cruciale rol. Het is bij momenten fotorealistisch maar zonder de warmte van een anime te verliezen. Dit is echt werk van de bovenste plank.

Ook de prachtige (piano)muziek draagt bij tot het versterken van de overgedragen emoties. Onmogelijk dat iemand hier onberoerd bij blijft.

Qua scenario blijft Shinkai eveneens overeind, ook al stel je als kijker wel een vermindering van de kwaliteit vast na elk deel. Het eerste deel is werkelijk subliem, het tweede deel komt traag op gang maar eindigt op niveau, en ook het derde deel daalt weer wat in kwaliteit. Toch blijf je als kijker enorm meeleven met wat er gebeurt. Je snakt naar een happy end, je gunt het hen zo hard. Je klampt je vast aan het sprankeltje hoop…

“5cm per second” is een echte hoogvlieger. Geen scifi of fantasy maar beklijvende emoties van levensechte personages. De film duurt slechts een uur maar is wel af. Tot in de puntjes. Aanrader van formaat!