Lin³

Mangaka: Narumi Kakinouchi / Toshiki Hirano
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 5
Score:

5.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Lin³ met als ondertitel “Les trois soeurs intrépides” is een manga voortgesproten uit de samenwerking van de vrouwelijke mangaka Narumi Kakinouchi en Toshiki Hirano. Kakinouchi geniet een zekere faam in Japan en dan vooral voor haar vampierenverhalen zoals Vampire Princess Miyu of Dahlia. Met Lin³ gooit ze het over een andere boeg en laat ze Hirano een scenario bedenken. Of dat scenario iets waard is kom je snel genoeg te weten…

De eerste locatie in het verhaal is de bekende dojo van Meester Yô. Yô is een meester in de gevechtskunsten en heeft onder zijn hoede onder meer het vijftienjarige meisje Julin. Op een dag wordt de dojo echter aangevallen door Païwan, de meesteres van de Byakurentô oftewel het leger van de Witte Lotus. Yô moet het onderspit delven maar voor hij zijn laatste adem uitblaast biecht hij eerst nog iets op aan Julin. Hij vertelt haar dat haar doodgewaande vader nog in leven is, en dat het meisje zowaar nog twee zussen heeft waarnaar ze op zoek moet. Ze zal haar zussen weten te vinden dankzij het hangertje dat ze heeft waaraan een belletje vasthangt. Haar zussen hebben er ook zo één.

Julin gaat op pad en al snel vindt ze haar zus Kalin. Het tweetal wordt echter aangevallen door nog meer leden van de Witte Lotus en de zussen komen te weten dat het Païwan om de belletjes te doen is. Deze zouden immers een geheime kracht kunnen ontketenen.

Om meer over hun vader te weten te komen en het geheim van de belletjes te ontrafelen gaan beide zussen op zoek naar hun oudste zus. Seilin staat echter aan het hoofd van een piratenbende en is niet echt happig om de twee te woord te staan. Op het moment dat het drietal wat staat te redetwisten verschijnt Païwan ten tonele. De drie belletjes zijn immers aan het rinkelen gegaan en dat is nog maar eens een bewijs dat er een groot geheim schuilgaat achter deze juwelen.

Aldus begint het verhaal dat slechts sporadisch een tipje van de sluier zal oplichten. Païwan is immers niet de enige die in het geheim van de belletjes geïnteresseerd is. Ook een zekere Fûyû dingt achter de belletjes. Maar wie is die Fûyû eigenlijk? En welke rol speelt de vader van de drie zussen hierin? Wie zijn de mysterieuze kopstukken van de Witte Lotus? Allemaal vragen die in de loop van het verhaal aan bod komen.

Kakinouchi probeert hier zowel een mannelijk als een vrouwelijk publiek aan te spreken. Het verhaal en het actieritme is duidelijk shonengericht, maar de indeling van de plaatjes is overduidelijk geïnspireerd op het shojotype. Door deze keuze verliest ze wel de sterke kanten van beide genres en valt deze manga terug naar de grijze middenmoot. De actie is gewoon niet van het niveau dat een shonenadept hier voor gaat vallen, en de emoties en het scenario kunnen het niveau niet optillen.

Enkel de tekenstijl van Kakinouchi weet te bekoren, maar je moet dan ook wel weer opmerken dat ze eigenlijk niet erg past bij de vele actiemomenten die deze manga rijk is. Gelukkig beheerst de mangaka haar tekenstijl en heb je echt wel te maken met knappe personages.

Alleen spijtig dat al de rest tekort schiet. Enkel voor mensen die eens willen kennismaken met de tekeningen van Kakinouchi dus. De anderen laten Lin³ beter links liggen.