Gift±

Mangaka: Yuka Nagate
Uitgever: Komikku
Volumes Frans: 21
Volumes Japans: 25
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Er zijn zo van die manga die een hele tijd onder mijn radar blijven voor ik ze ineens opmerk en ze mijn interesse opwekken. Zo gebeurde het ook met ‘Gift±’ van mangaka Yuka Nagate dat in het Frans bij het kleine Komikku wordt uitgegeven. Onbekend is onbemind, maar verdient deze seinen méér aandacht? Of net niet?

Wanneer één van haar medeleerlingen zelfmoord wil plegen door van het schoolgebouw te springen, grijpt Tamaki Suzuhara in. Ze slaagt er niet in het meisje tegen te houden van te springen en ze is niet sterk genoeg om haar weer op het dak te grijpen, maar met een extreme krachtinspanning slaagt Tamaki erin het meisje op een boom te laten vallen. De boom breekt de val van het meisje dat overleeft. Het leven is te belangrijk om zomaar op te geven, aldus Tamaki.

Maar Tamaki is veel meer dan haar engelachtige snoetje doet vermoeden. Het meisje is immers een cruciale schakel in een orgaanhandel. Deze vrouwelijke ‘Dexter’ jaagt op ‘walvissen’ en ontdoet ze van al hun organen. Alleen is ‘walvissen’ hier het vreemde codewoord voor mensen… Wie is Tamaki? Wat drijft haar? En waar heeft ze de scalpel zo behendig leren hanteren?

Gift plus minus is een ijzingwekkende thriller die deels concentreert op de horror, maar zeker ook heel wat suspense herbergt. Er is het kat-en-muisspel tussen twee concurrerende trafficanten van organen enerzijds en de politie anderzijds. Maar tevens is er een mysterieuze driehoeksrelatie tussen Tamaki en haar opdrachtgever enerzijds, en de band die zij delen met de dokter die de orgaantransplantaties bij patiënten uitvoert.

Bovendien is er ook nog het emotieloze kantje van Tamaki. Ze lijkt een zorgeloos meisje, maar doodt in koelen bloede en lijkt helemaal geen affectie te kunnen ervaren. Waar liep het fout met het meisje dat zelf een hart getransplanteerd kreeg? En waarom zoekt de dokter naar een jong meisje dat als twee druppels water op Tamaki lijkt?

Gift plus minus bevat heel wat mysteries die voor enorme plottwists zullen zorgen. De manga leest dan ook als een trein en er zijn genoeg puzzelstukjes die de lezer zullen bezighouden. Bovendien is de tekenstijl erg aangenaam voor het oog.

‘Gift±’ was voor mij een heel aangename ontdekking die bijzonder vlot wegleest. Voor fans van een goede thriller is dit zeker een aanrader.