Laatst gelezen boeken

Manga en Anime not allowed ;-)

Moderators: Koen, jo, Kenny, Gerrit

mangazot
Posts: 406
Joined: Thu Apr 02, 2009 15:43
Location: 東京の漫画

Re: Laatst gelezen boeken

Post by mangazot »

Beste Arch, de japan-uitdaging van Ezzulia is mislukt. Je had moeten meedoen. Dat had nog wat de aandracht kunnen trekken naar Japanse literatuur en manga.

https://www.mangaheuvel.be/phpbb/viewto ... 460#p55460
Image

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Neko ni wa Suiri ga yoku Niau (Deducties passen mooi bij katten) (Akiko Miki): Kaori wordt de nieuwe secretaresse van de bejaarde advocaat Tanuma, die eigenlijk bijna niets meer behandelt. Zijn vrouw is twee jaar eerder gestorven en liet haar Scottish Fold poesje Hyota achter. Omdat Tanuma zelf niets met katten heeft, liet Hyota daarna in het kantoor wonen en werd ze daar door de secretaresse verzorgd, maar die stopt met haar werk, en daar kwam Kaori dus voor in de plaats. De eerste keer dat Kaori het poesje zag, voelde ze echter dat haar echte naam nooit Hyota kon zijn, en toen ze pardoes de naam Scottie hardop zei, kreeg ze de schrik van haar leven, want Scottie praatte terug! De schattige poes is een fan van detectives en praat vaak met Kaori erover, en soms bedenkt Scottie zelf detectiverhalen, gebaseerd op Tanuma's clienten, die Kaori dan mag oplossen.

Hele leuke kattendetective! De tweede helft heeft wel een hele andere toon dan de eerste helft, maar echt erg leuk.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Meitantei Sakurano Mimiko no Saigo (Het Einde van de Grote Detective Mimiko Sakurano): ik heb de doijin audio drama geluisterd (op Youtube) gebaseerd op deze webroman van Mei Rinno gepubliceerd op de bekende Japanse schrijfsite Shosetsuka ni Naro. (Een tijdje geleden schreef ik over Isekai no Meitantei 1: die was ook oorspronkelijk daar gepubliceerd voor het werd opgepikt door een grote uitgever). Het is natuurlijk een detective, maar het is vooral een post-moderne kijk op de detective. Op zich heeft het wel een interessante invalshoek, maar de moorden zelf en zo zijn een beetje gewoontjes. Op het 'grote' ideetje na dan, maar die had weer iets meer aanwijzingen moeten hebben.

Shijinso no Satsujin Episode 0 (De Moorden in de Huis der Doden): Shijinso no Satsujin is de grote hit detectiveroman uit 2017, die ook een manga adaptatie kent en sinds eergisteren een live-action film. Tegelijkertijd met de film, kwam ook dit korte verhaal uit, dat zich vier maanden voor de gebeurtenissen uit het boek afspeelt. Hamura is net lid geworden van de Detective Club van Shinko Universiteit, en het clubhoofd Akechi (tevens het enige andere lid van de club) wordt gevraagd door de Cosplay Club om een rare zaak op campus te onderzoeken. Een paar nachten eerder, werd er een bewusteloze inbreker gevonden in het clubgebouw van de Cosplay Club gevonden. Die beweert dat een ander figuur hem bewusteloos heeft geslagen, maar vooralsnog gelooft niemand de inbreker, met name omdat er helemaal niets gestolen lijkt te zijn. Toch blijkt dat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Yokuryukan no Hosekisho (de kaft heeft ook de Engelse titel The Jewelry Dealer of the Winged Lizard House): een detective van Fumio Takano over onze Rembrandt! Nou ja, eigenlijk zien we vooral zijn zoon Titus. Geruchten gaan rond in Amsterdam dat Claudius Civilus uit het schilderij van Rembrandt is weggelopen, maar dan volgt een groter incident: de juwelier Nicolaes Hoogeveen overlijdt op een avond plots aan de pest na een bezoek van Titus, en wordt in allerijl begraven buiten de stad. Wanneer Titus de volgende dag de weduwe bezoekt, hoort hij geluid uit de kluiskamer komen en wanneer die eindelijk is opengebroken, blijkt daar een man te liggen die precies op Hoogeveen lijkt. Naast de man ligt ook een schilderij, die door Rembrandt geschilderd lijkt te zijn. Het lijkt een stilleven, maar de paar mensen die eerder het schilderij hebben gezien, menen te herinneren dat het een portret van Hoogeveen was, maar dat de persoon dus van het schilderij is verdwenen. Is de Hoogeveen die ze vonden in de kluis dus tot leven gekomen uit het schilderij?

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

The Sentence is Death (Anthony Horowitz): Horowitz is in het echt schrijver van o.a. de Alex Rider serie en scenario-schrijver voor TV series als Agatha Christie's Poirot, Midsummer Murders en Foyle's War, maar in dit boek is hij tevens de "Watson". Horowitz is bezig met een boek over de ware zaken van de privedetective Daniel Hawthorne, en volgt daarom Hawthorne tijdens z'n werk. Ditmaal werkt Hawthorne aan de moord op een bekende echtscheidingsadvocaat, die met een fles wijn eerst is neergeslagen en daarna met de scherven is gestoken in z'n nek. De hoofdverdachte is de nu ex-vrouw van een van de clienten van de advocaat, die hem eerder in de week had bedreigd in een restaurant omdat ze er bekaaid afkwam bij de scheiding. Maar al snel blijkt dat er meer mensen waren die de advocaat dood hadden willen zien. Leest lekker vlot weg, en het semi-autobiografische element is ook wel grappig (er zijn bv. scenes over hoe de opnames van Foyle's War helemaal verkeerd gaan en zo).

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Kita no Yuzuru 2/3 no Satsujin (De Noordelijke Yuzuru - 2/3 Moord): een detective van Soji Shimada en derde in de reeks over de agent Yoshiki. Eerst krijgt hij de schok van z'n leven als de beschrijving van een lijk gevonden in de Yuzuru Nachtexpress overeen komt met zijn ex-vrouw, die hij zelf nog heeft uitgezwaaid op die trein, maar dan blijkt dat het toch iemand anders is. Maar waar is Michiko dan wel? Als Yoshiki dan naar Michiko's huidige woonplaats in Hokkaido gaat, blijkt dat ze wordt gezocht omdat ruim een week geleden twee lijken in haar apartement waren gevonden, twee vrouwen die in hetzelfde complex wonen (wel andere gebouwen). Omdat Michiko sindsdien is verdwenen, is het logisch dat ze als verdachte wordt gezien, maar toch is het niet zo simpel, want volgens getuigen was het onmogelijk voor de slachtoffers die nacht om omgezien in het gebouw te komen en gaan er ook spookverhalen rond die zich die avond afspeelde. Een boek die het toch niet helemaal was: een beetje teveel melodrama van Yoshiki die nog steeds spijt heeft van hoe hij en Michiko uit elkaar waren gegroeid, maar ik vond het vooral jammer dat dit boek in de basis precies hetzelfde idee gebruikt als een ander kort verhaal van Shimada, die ik dus al kende en daardoor was het wel erg makkelijk om te raden wat er was gebeurd. Daar had ik geen honderden bladzijdes voor nodig :/

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Mukashi mukashi aru tokoro ni, shitai ga arimashita (Heel, heel lang geleden was er eens een lijk): deze detective verhalenbundel is de eerste keer dat ik iets lees van Aito Aoyagi, maar oh, wat was dit leuk! Zoals de titel al suggereert, zijn de vijf verhalen gebaseerd op bekende Japanse fabels/sprookjes, maar dan met een dodelijke twist. Zo begint het verhaal over Issun Boshi herkenbaar, met de kleine Issun Boshi die een prinses redt door de oni van binnenuit (de maag) aan te vallen en daarna de prinses huwt, maar dan komt de twist: Issun Boshi wordt ook verdacht van een moord op een man in een dorpje verderop, maar hij heeft een perfecte alibi: toen de man vermoord werd, zat Issun Boshi nog in de maag van de oni en was iedereen bezig hem 'terug' uit de mond van de oni te masseren. De andere varianten zijn ook erg leuk: o.a. een And Then There Were None variant waarin alle oni op Onigashima worden uitgemoord en men vreest dat Momotaro en zijn bende terug zijn om iedereen te doden zijn en eentje waarin de kraanvogel op een andere wijze haar dank wilt betuigen.

Ik vind zulke parodie-detectives echt leuk, dus ik kijk ook uit naar de pocket release van Kurara Goroshi/The Murder of Klara later deze maand: hierin speelt Klara uit Heidi een rol. Vorig jaar het eerste deel uit die reeks, The Murder of Alice, gelezen, wat natuurlijk over Alice in Wonderland ging, en die was echt gaaf.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Vorig jaar had ik Alibi Kuzushi Uketawarimasu (Alibi Ontkrachtingsservice Aangeboden) gelezen, een leuke verhalenbundel over een meisje die de klokkenwinkel van haar opa heeft overgenomen en net als haar opa, een service aanbiedt om perfecte alibi's te ontkrachten. Het tweede "seizoen" van de korte verhalen is inmiddels begonnen en hoewel ik waarschijnlijk het hele boek uiteindelijk toch wel ga kopen, heb ik alvast de eerste twee verhalen gelezen. Meer van hetzelfde, maar de kwaliteit blijft vrij consistent, dus altijd boeiend. Het leukste was het tweede verhaal, waarin een politicus wordt verdacht van de moord op z'n secretaris, maar tja, de secretaris werd vermoord terwijl de politicus zelf op een receptie voor zijn sponsors was, met zo'n 500 getuigen die zeggen dat hij toch wel echt op het feestje was.

En wat weer een typische Velma-van-die-oude-reclame moment is: twee weken geleden is de drama gebaseerd op het eerste boek begonnen in Japan, en de hoofdrolspeelster erin (erg leuk trouwens!) blijkt nu weer de gast-stemactrice te zijn in de komende Detective Conan film. Het blijft een klein wereldje.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Image

Gurenkan no Satsujin (De kaft zegt ook in het Engels "Murder of Gurenkan"). Wat hebben Japanse boeken toch vaak prachtige originele cover art! Dit was een hele klassieke detective, over twee leerlingen die tijdens schoolkamp eruit knepen om het huis van een bekende detectiveschrijver op te zoeken. Wat natuurlijk diep in de bergen ligt. Ze komen vast te zitten op de berg als er een bergbrand ontstaat door een bliksemstorm en ze zoeken uiteindelijk hulp in het huis van de schrijver, waar nog meer mensen naar toe zijn gevlucht. Terwijl de brand steeds erger wordt en langzamerhand kruipt naar het huis, wordt op de eerste nacht ook een moord gepleegd en... daarna gaat het eigenlijk nooit helemaal precies als je eigenlijk zou verwachten. Op zich een slim geschreven detective, maar ook wel erg lang en Toeval moet ook wel hard aan het werk om alles te laten kloppen.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Yamataikoku wa Doko Desu Ka? (Waar ligt Yamatai-koku?): Een historische detectiveverhalenbundel, met 5W1H (Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe) als thema. Elk verhaal begint in een bar, waarin drie geschiedenis deskundigen kletsen met de barman, en één van de deskundigen komt dan altijd met een theorie die eigenlijk als complete onzin klinkt. Zo gaat één verhaal over Yamatai-koku, een bijna legendarische chiefdom dat in het land van Wa (Japan) zou hebben bestaan (Yamatai ken je misschien uit het eerste gedeelte van Tezuka's Phoenix manga). Het enige bewijs dat Yamatai-koku heeft bestaan komt uit geschreven bronnen (o.a. uit China), maar het is niet duidelijk waar Yamatai-koku heeft gelegen. In dit verhaal beweert die ene deskundige dat Yamatai-koku helemaal niet in Kyushu of West-Honshu lag (zoals algemeen wordt aangenomen), maar juist helemaal in het noorden van Japan. Aanvankelijk denk je dat het onzin is, maar dan worden er allerlei (echte) historische bronnen geciteerd, wordt er gewezen op tegenstrijdigheden en door die te verklaren, kom je echt op de conclusie dat Yamatai-koku echt in het noorden was (en waarschijnlijk is het toch onzin ;)). Een beetje kennis van Japanse geschiedenis is wel handig, want de andere verhalen gaan o.a. over de Meiji Restoratie en Nobunaga's dood in Honnoji, maar er is ook een verhaal over Boeddha (Wanneer bereikte hij echt verlichting?) en een over Jezus (Is hij echt opgestaan uit de dood?)

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Satsuryu Jiken - a case of dragonslayer: Van de schrijver van Boogiepop, en met illustraties van de tekenaar voor de Shin Megami Tensei games. Kort nadat ik dit boek zo'n tien jaar geleden tweedehands had gekocht, kondigde uitgever Del Rey dat ze de Engelse vertaling (The Case of the Dragonslayer) zouden uitbrengen. Ik ging er daarom altijd vanuit dat de Engelse vertaling bestond, maar nu kijk ik even rond, en het lijkt erop dat het boek op het allerlaatste nippertje niet echt is uitgebrach? Ik bedoel, de Engelse uitgave heeft een ISBN, een samenvatting/leesvoorproefje, zelfs een paar reviews, maar het lijkt erop dat het boek het tot die fase heeft gehaald en dat het boek nooit echt in de winkels heeft gelegen >_> Anyway, dit verhaal speelt zich af in een fantasy-wereld, waar naast mensen ook zeven legendarische draken leven. Oppermachtige wezens, meesters in magie en hebben langer geleefd dan het gehele menselijke ras. En toch is een van de draken vermoord. De helden gaan op een questte op zoek naar de dader, maar hoe heeft de dader deze onmogelijke, ondenkbare moord begaan en waarom?

Tip voor de mensen die het boekje in elkaar hebben gezet: als je een leuk kaartje hebt van de wereld waarop je de reis van het groepje kan volgen langs elke stad en zo, maak dat dan duidelijk aan de lezer.Verstop dat kaartje niet helemaal achterin het boek, zonder te vermelden in de inhoudsopgave dat er een kaart is....

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Nanatsu no Hitsugi (De Zeven Grafkisten): Een verhalenbundel van Hajime Orihara. De titel is een verwijzing naar John Dickson Carr's The Three Coffins en een groot deel van de zeven verhalen hier zijn dan ook geinspireerd door bekende geslotenkamermoordverhalen uit Japan of het buitenland. De verhalen hebben een humoristische toon (de inspecteur is een groot fan van detectives, maar weet nooit de zaak op te lossen) en hoewel de meesten uit de selectie wel okay zijn, was er nou geen enkel verhaal waarvan ik dacht dat het echt briljant was. Het merendeel van de verhalen hier komen eigenlijk alleen over als een mysterie door hele toevallige samenloop van gebeurtenissen, en toeval kan heus wel werken zo nu en dan, maar niet zeven verhalen achter elkaar. Wel erg gevarieerd qua setting: we hebben o.a. een amateur sumo worstelaar die dood in een afgesloten buurtcentrum wordt gevonden, een gesloten kamermoord die vier jaar na dato wordt ontdekt en zelfs een yakuzabaas die wordt vermoord terwijl die verscholen zat in een atoombomschuilcontainer.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

Hana no Hitsugi (Een grafkist van bloemen): Misa Yamamura was een hele bekende schrijfster van detectiveverhalen die vaak de basis vormden voor televisiedrama. Haar naam stond min of meer synoniem in Japan voor de twee uur durende televisiespecial waarin een moord ergens op een toeristische trekpleister werd begaan en tegen het einde de politie een dramatische confrontatie had met de moordenaar op een klif die uitkeek op zee. Dit boek is het eerste deel in de populaire Katherine series, die gaat over Katherine Turner, de dochter van de Amerikaanse vice-president met een interesse in Japan en detectives. In dit boek komt ze samen met haar vader voor het eerst naar Japan, maar zij zal nog langer in Japan blijven om meer over de cultuur te leren, met name de Japanse kunst van bloemschikken. De drie meesters van de drie grote scholen willen allemaal de beeldschone Katherine inlijven in hun eigen stijl, maar terwijl Katherine nog twijfelt, begint er een reeks raadselachtige gebeurtenissen in Kyoto, waarvan sommigen nog vrij onschuldig zijn (vuurwerk afgestoken tijdens een bezoek van de Amerikaanse delegatie aan Nijo Kasteel), maar moord is niet zo onschuldig. De moord in het theehuisje dat van binnen afgesloten was is best leuk bedacht in de zin dat het echt gebruik maakt van traditionele Japanse architectuur, maar het blijft toch redelijke lichte lectuur.

Katherine is volgens mij ook een van de eerste Japanse detectives in console videogames geweest: ze speelt de hoofdrol in enkele Famicom games.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »



Yureitachi no Fuzaishomei (Rito Tomonaga): Een van de prijswinnaars van de Kono Mystery ga Sugoi Prijs van 2019 (van dezelfde uitgever achter de Kono Manga ga~ rankings). Het verhaal gaat over een moord op een scholiere die is gepleegd *tijdens* het schoolfestival. De leerlingen van klas 2-2 hadden hun lokaal in een spookhuis veranderd door met zwarte gordijnen een zig-zag route door het lokaal te maken met allerlei schrikmomenten, zoals een groepje zombies die de bezoekers belaagd en een opgehangen lijk dat plots beweegt (allemaal gespeeld door leerlingen). Maar op de laatste dag, net voor sluitingstijd blijkt dat het meisje dat het opgehangen lijk speelde... echt doodgewurgd was. De jongen die verliefd op haar was werkt samen met de muurbloem van de klas om de moord op te lossen (het muurbloempje hoopt dat iedereen van haar gaat houden als ze de moord weet op te lossen). Maar hoe hoeft iemand het slachtoffer *in* het spookhuis kunnen vermoorden, terwijl er gewoon de hele tijd nieuwe bezoekers binnen werden gelaten en ze allemaal doorliepen?

Perfect is het boek niet: teveel personages die te weinig tijd krijgen om echt indruk op de lezer te maken waardoor je de hele tijd weer moet bedenken wie die ene naam ook alweer was, en bv. het motief is wel eeeerg zwak (op zich geen probleem, maar het motief is weer verbonden aan een ander aspect van de moord...), maar ik vond hem toch erg leuk, want de wijze waarop uiteindelijk de moordenaar wordt geidentificeerd is precies mijn soort detectiveverhaal. Ben ook fan van de (Japanse) detectiveverhalen die zich afspelen tijdens schoolfestivals (o.a. ook in Conan, Kindaichi Shonen en Q.E.D.).

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1440
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Laatst gelezen boeken

Post by Ash Ketchum »

The Murder of Clara (Yasumi Kobayashi): Het vervolg op het fantastische The Murder of Alice, waarin de lezer werd geintroduceerd aan Bill the Lizard uit Alice in Wonderland, die een link heeft met de student Imori op onze wereld. Beiden dromen 's nachts dat ze de ander zijn (voor Bill droomt dat-ie Imori is, Imori dat hij Bill is) en delen hun geheugen, maar zijn afzonderlijke personages. In The Murder of Alice moesten de hoofdpersonages zowel in Wonderland en op aarde samenwerken om Alice (in Wonderland) te helpen die beschuldigd werd van moorden in Wonderland, die ook leidde tot de dood van hun aardse tegenhanger. The Murder of Clara speelt zich net voor Alice af. Bill the Lizard komt per ongeluk terecht in een derde wereld, gebaseerd op de verhalen van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffman. Bill en Imori worden allebei gevraagd om Clara (Hoffman Universum) en Kurara (aarde) te helpen, want iemand heeft het op haar leven gemunt.

Erg leuke detective met een fantasy-invalshoek. Voordat ik aan dit boek begon dacht ik trouwens altijd dat de Clara uit de titel sloeg op de Clara (Klara) uit Heidi, waar natuurlijk ook de bekende anime van is (Klara is dat meisje in de rolstoel). Bleek dus een fake-out te zijn (de eerste keer dat je Clara/Kurara ziet, zit ze zelfs in een rolstoel, maar het blijkt dan dat ze slechts een ongelukje had en dus snel weer kon lopen).

Post Reply