Strips, graphics novels en de negende kunst in het algemeen

Manga en Anime not allowed ;-)

Moderators: Koen, jo, Kenny, Gerrit

Post Reply
Tamara
Posts: 721
Joined: Tue Aug 17, 2010 19:37
Location: Achterhoek

Strips, graphics novels en de negende kunst in het algemeen

Post by Tamara »

Ik zag geen ander mooi plekje om af en toe mijn gelezen strips te delen, dus bij deze :)

Laatst vond ik deze in een bak met aanbiedingen:
Image

Een oneshot én horror, dus hé, waarom niet? Ik heb 'm gisteravond gelezen, en dat was niet het beste idee wat ik ooit heb gehad. Junji Ito? Geen probleem! Maar deze strip heeft gedrochten waar ik het licht bijna voor heb aan gelaten. Vooral de opbouw in het begin is heel sterk. Een beetje Dark water-achtig. Oud gebouw, treurige appartementen, jonge vrouw in een minder dan sociaal wenselijke situatie, een tragedie dat een schaduw werpt over alles, vreemde gebeurtenissen... Aisha is echter geen alleenstaande moeder, maar woont samen met haar nieuwe man en stiefdochtertje in verwaarloosde gebouw. Sommige buren kijken haar met schuine ogen aan, want Aisha is moslim (en haar man en dochtertje zijn agnostisch en blank). Aisha wil het goede in mensen zien, maar ze ziet echter ook veel andere dingen. Wat is echt en wat niet? Paranoia overheerst alles.

Het is een diep Amerikaans verhaal. De bewoners in het gebouw zijn zich erg bewust van het zien van huidskleur, en de manier waarop zijzelf daarom gezien zouden kunnen worden. De vraag is altijd: "Ben ik racistisch als ik dit voel, denk of zeg?" Er zijn geen eenduidige antwoorden en de frustraties versterken de al aanwezige gevoelens van wantrouwen, angst en haat tot er geen ontsnapping meer mogelijk is. Infidel is op zijn best wanneer die negativiteit op het fornuis staat te borrelen. Het is eigenlijk jammer dat de climax weer zo groots en actievol moet zijn; zo explosief. Met een kleiner dodental en grotere twijfels was de horror effectiever geweest.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 969
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Strips, graphics novels en de negende kunst in het algemeen

Post by Ash Ketchum »

Vanmorgen de TPB van Clue Candlestick voorbesteld, naar het bordspel Cluedo/Clue. Van wat ik begreep zijn de losse issues best goed bevallen vorig jaar en de art ziet er gaaf uit, dus voor de verandering eens een Amerikaanse detectivestripje lezen aan het einde van de maand :D

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 969
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Strips, graphics novels en de negende kunst in het algemeen

Post by Ash Ketchum »

Clue: Candlestick is een drie-delige comic van Dash Shaw gebaseerd op het bordspel Cluedo/Clue. Wat ik eigenlijk nooit heb gespeeld, verrassend genoeg. Anyway, de art is best gaaf, en er zitten echt leuke ideetjes achter deze adaptatie, dat natuurlijk over moord gaat in het landgoed van Boddy en je hebt dezelfde verdachten/wapens/locaties als het bordspel. Er wordt ook wat meer gedoken in het psyche van de personages (die in het originele bordspel natuurlijk gewoon weinig meer zijn dan kaartjes), wat op zich wel leuk is.

Clue: Candlestick zit vol met visuele puzzels, die soms heel leuk in het verhaal verwoven worden. Zo begint e strip met een geluid dat door het raam naar binnen waait, maar het geluid gaat door een doolhof voor het de luisteraar bereikt: je hebt dus een doolhofpuzzel, maar het past ook bij het personage van Professor Plum die nodeloos over van alles piekert. Je hebt nog wat andere puzzeltjes hier en daar en soms zijn ze ook echt verbonden met het moordmysterie. Aan het einde van het tweede deel wordt wel gezegd dat je de moorden kan oplossen aan de hand van de aanwijzingen (mits je alle puzzels hebt opgelost) en het bordspel zelf, wat op zich wel waar is, maar ik vond het toch een beetje stom: er is één specifieke nonogram/picross puzzel die je moet oplossen wil je ook maar kans maken om de moord zelf op te lossen, maar de nonogram is helemaal niet verwoven in het verhaal.Net als Professor Layton wordt het verhaal plots onderbroken met 'los dit maar even op of blader verder, maar dan krijg je de hint niet'. Ik vond dit best jammer, want eerder was er ook een puzzel met de plattegrond van het huis, dat je wel 'gewoon' kon oplossen, maar je kon de oplossing ook uitvissen door goed naar de achtergronden van de volgende scenes te kijken. Dus om nou de belangrijkste hint nou achter een nonogram te verstoppen die uit het niets komt... ook een paar scenes uit het laatste deel hadden veel beter naar het eerste of tweede deel verschoven kunnen worden om het wat eerlijker te maken. Maar over het algemeen was dit best een grappige strip met een unieke, interactieve invalshoek.

Post Reply