Ovenvers 2021

Manga in andere talen & landen.

Moderators: Koen, jo, Kenny, Gerrit

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Toevallig had ik recent opgezocht wanneer smartphones in Conan kwamen, na het lezen van volume 99 waarin een bepaald soort consumententechnologie wat tegenwoordig natuurlijk iedereen heeft en kent, retroactief werd toegepast, zodat het ook bestond in een flashback die zo'n 30, 35 jaar geleden afspeelde. Dat was heel verwarrend. Maar de eerste smartphones kwamen in Conan rond 2009, eerst Haibara in een van de zestigers, met Conan een paar volumes later in the zeventigers.

Op zich vind ik dat nog wel een van de leukere dingen aan zowel Conan en Kindaichi, dat ze actief nieuwe technologie blijven gebruiken voor de verhalen. Tablets en zo zie je zo nu en dan, een van de recente Conan films ging over drones en IOT, Kindaichi had een paar jaar geleden een verhaal waarbij meerdere mensen gevolgd werden via de GPS in hun smartphones en hun chat app geschiedenis

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

The Case File of Kindaichi, age 37 volume 10: Bah, sinds we de 37-jarige Hajime volgen is het toch al meerdere malen gebeurd dat een verhaal over drie delen wordt uitgespreid en dat is eigenlijk echt te lang, het duurt dan ruim een half jaar voordat je één verhaal hebt uitgelezen. Dit deel gaat verder met het verhaal dat in deel 9 begon, maar eindigt helaas pas in het volgende deel dat in de herfst uitkomt. Het verhaal gaat over een verdwenen schrijver die met zijn debuutroman een prijs heeft gewonnen en de reeks moorden die worden gepleegd gebaseerd op dat boek (drie moorden die worden gepleegd in drie verschillende steden die Ayase heten). Op zich is het best wel duidelijk wie de moordenaar zal zijn omdat er iets te duidelijk wordt geprobeerd om dat personage niet verdacht te laten lijken, maar het verhaal is alsnog best leuk (met enkele detectiveschrijvers/redacteurs als verdachten) en ook met Hajime's nichtje Fumi die zich weer aansluit bij de cast na de tijdskip, net als Makabe (uit Smoke and Mirrors/De 7 mysteries van de Fudo Middelbare School).

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Yureidan (Spookverhalen): Een bundel van korte verhaaltjes van Ryoko Yamagishi. In de introductie legt ze uit dat de vrouwelijke mangaka van de jaren 70 en hun assistenten elkaar vaak enge verhalen vertelden die ze zelf hadden meegemaakt, om elkaar een beetje wakker te houden/elkaar te entertainen tijdens het werken in de nacht. Yamagishi vertelt deze verhalen weer verder aan de lezer, maar ze brengt de verhalen op een redelijk luchtige manier: de verhalen worden verteld zoals de mensen ze hadden meegemaakt, maar er zijn ook introductie en afsluitingssegmenten waarin ze 'in het heden' met Yamagishi (die komisch is getekend) praten of waarin Yamagishi een beetje extra erover vertelt. Het is dus niet echt bedoeld om je Umezu/Ito-angst aan te jagen, maar gewoon enge gebeurtenissen die jij of ik ook zouden kunnen meemaken. Enge figuren die in je slaapkamer ronddwalen in de nacht, mensen die hun bestemming maar niet bereiken terwijl ze al een tijd onderweg zijn, etc. etc.

Het bijzondere is dat de meeste verhalen van Yamagishi's kennissen/assistenten/collega's komen, waardoor je ook heel veel bekende namen langs ziet komen. Een van de eerste verhalen is bijvoorbeeld gebaseerd op de ervaringen van Moto Hagio en het verhaal opent ook met een shot waarin Yamagishi, Hagio, Takemiya en meer een beetje aan het rondhangen zijn in de Oizumi Salon. Er komen ook wat andere mangaka voorbij, maar er is bijvoorbeeld ook een setje verhalen gebaseerd op brieven van lezers die kwamen na de eerste reeks (maar Yamagishi vond ze zo eng dat ze na een paar jaar de doos met brieven had weggegooid, grotendeels ongelezen ~_~). Deze bundel viel me sowieso pas op na het lezen van Bara wa Shuraba de Umareru (Rozen worden op het slagveld geboren), een essay manga van een mangaka die o.a. als assistente voor Suzue Miuchi (Glass Mask) had gewerkt en over die traditie van spookverhalen vertelde.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

13-gatsu no Higeki: Een luxe volume met drie jaren 70 shojo horror/thriller one-shots van Suzue Miuchi (Glass Mask). Een tijdje geleden las ik The Scarlet Whispering, dat was geinspireerd door Dario Argento en Suspiria. Het titelverhaal 13-gatsu no Higeki (Het tragedie van de dertiende maand) voelde daarom meteen herkenbaar aan: de hoofdrolspeelster komt vanwege omstandigheden terecht in een hele strenge meisjeskostschool gerund door nonnen. Aanvankelijk denkt ze dat ze gewoon nog moet wennen aan haar nieuwe omgeving, al verbaast ze zich wel over de bijna slaafse houding van de meeste van haar medeleerlingen, maar langzaam aan komt ze erachter dat er iets duisters op deze school is, en dan vallen er ook nog eens doden.... Met thema's als de kostschool, doden en heksen dacht ik natuurlijk ook dat dit geinspireerd was door Suspiria... maar deze manga is dus 6 jaar ouder dan die film ^_~

Image

Het tweede verhaal (Shiroi Kageboshi/De witte schaduw) gaat over een leerlinge die halverwege het jaar door een verhuizing op een nieuwe school terecht komt. In haar klas blijkt dat er een tafeltje bij het raam is die leeg wordt gehouden. Omdat haar ogen een beetje slecht zijn, vraagt ze of ze daar mag zitten, wat haar eigenlik wordt afgeraden, maar ze doet het toch, en dan blijkt er *iets* rond haar te hangen. Een beetje een klassiek spook verhaal op school. Het laatste verhaal (Kujakuiro no Kanaria/De kanarie met de kleuren van een pauw) is een thriller: Akiko, een 17-jarig meisje die na de dood van haar mishandelende moeder bij haar oom komt te wonen, komt erachter dat ze een tweelingzusje heeft: bij hun geboorte heeft haar moeder haar zusje wegegeven aan een rijke man wiens eigen dochter bij de geboorte was gestorven, wat hij z'n vrouw niet kon vertellen. Per toeval komt Akiko een foto van haar zusje en haar familie tegen in de roddelbladen, wat haar tot een duivels plan leidt: ze gaat haar eigen zusje vermoorden om haar plaats in te nemen. Het plan lukt: tijdens een ski vakantie van haar zusje veroorzaakt Akiko een lawine om haar zusje's vrienden uit de weg te ruimen, en wurgt ze ook haar eigen zusje: dat lijkt gebruikt ze om haar eigen (Akiko's) zelfmoord mee te faken. Zelf doet ze dan alsof ze haar zusje is en dat ze als enige de lawine heeft overleeft, maar met een beetje geheugenverlies. Het plan lijkt eerst goed te gaan, maar dan begint ze steeds meer foutjes te maken....

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Kotsu Jiko Kanteinin Tamaki Rinichiro 1 (Verkeersongevalsonderzoeker Rinichiro Tamaki): Een detectivemanga die in Super Jump liep en voelt als een mix als The Accidents en Master Keaton. Rinichiro Tamaki is de "Professor Accidentologist" een onderzoeker gespecialiseerd in het onderzoeken van ongevallen met auto's in het verkeer en vaak door verzekeringsmaatschappijen wordt ingehuurd om ongevallen te onderzoeken. De verhalen worden meestal gepresenteerd als omgekeerde detectives, een beetje zoals Columbo: in de eerste bladzijdes zie je een beetje hoe het ongeluk (als het al een ongeluk was; meestal is er sprake van opzet ergens) echt is gebeurd, waarna Tamaki verschijnt en het ongeval onderzoekt en er dan bv. achterkomt dat het moord was of zo. Soms is er ook een beetje actie, als de ware dader door krijgt dat Tamaki wel erg dicht bij de waarheid komt, maar Tamaki weet altijd te ontsnappen met een beetje vernuft (beetje Master Keaton hier dus naast het werken voor verzekeraars). Verwacht niet altijd op dezelfde wijze op het spoor van de waarheid te komen zoals Tamaki, want het wordt soms best technisch over hoe een ongeluk zich heeft ontwikkelt, maar er zit vaak wel een slimme invalshoek achter hoe Tamaki op het juiste spoor komt, en dat maat het best een interessante manga. Er wordt ook best veel aandacht gegeven aan de auto's die voor komen in deze serie, dus misschien ook gericht op auto fans?

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Dragon Ball Super 14 & 15: Eindelijk het einde van de Moro arc! Dit is een nogal lang verhaal geworden (voor DBS-standaarden), dat eerst begint met een korte introductie van de Galactic Patrol, maar daarna uitgroeit tot een vrij grootschalig verhaal met een 'grote' vijand die zoals Freeza dat was in de originele serie. Veel van de verhaalelementen voelen dan ook wel vertrouwd aan en natuurlijk krijgen veel mensen (maar vooral Goku en Vegeta) tussendoor allerlei cheat power-ups voordat dan het grote gevecht met Moro begint, maar ik heb me best vermaakt met het verhaal. Het laatste stukje van het gevecht met Moro deed visueel een paar dingetjes die denk ik veel beter uit de verf komen wanneer dit verhaal in de anime wordt behandeld: als "manga-grammatica" (zeker in Dragon Ball-taal) vond ik hoe dat ene stuk werd afgebeeld een beetje raar, hoewel ik me weer het prima kan voorstellen in animatie. Deel 15 gaat meteen door naar een volgend verhaal, dat het kennelijk nog steeds op een galactische schaal houdt.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Kotsu Jiko Kanteinin Tamaki Rinichiro 2 (Verkeersongevalsonderzoeker Rinichiro Tamaki): Deel 2 doet eigenlijk precies hetzelfde als het eerste deel, dus korte verhaaltjes over de Professor Accidentologist die ongevallen met auto's onderzoekt die meestal dan moord blijken te zijn (en meestal krijgt de lezer in de eerste bladzijdes al een beetje te zien hoe de moord dan is gepleegd, maar slechts deels). Het blijft een redelijk technische/forensische detective manga en het is niet echt de bedoeling dat de lezer het zelf allemaal uitvist, maar het is redelijk educatief, om het maar zo te noemen. Overigens is het wel grappig dat al die moordenaars dan meestal met een plannetje komen waarbij ze dan zelf ook betrokken zijn bij het ongeluk waar hun doelwit in moet sterven, bv. dat de moordenaar het doet lijken alsof per ongeluk het slachtoffer heeft aangereden terwijl het met opzet was, of dat de moordenaar zelf een ongeluk veroorzaakt waarmee hij het slachtoffer doet, maar dan doet voorkomen als het slachtoffer degene was die de auto bestuurde. Je zou denken dat er veiligere manieren zijn om een moord te plegen!

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Kaiki Tantei Sharaku Homura 4 (Homura Sharaku - Detective van het Bizarre): Homura Sharaku is een detective dojin manga reeks van de (professionele) mangaka Sho Nemoto. Aanvankelijk waren deze dojin alleen in papieren vorm verkrijgbaar, maar drie jaar geleden werden de eerste 14 delen verzameld in drie e-book bundels en uitgebracht door een gevestigde uitgever. Het is eigenlijk ook de reden dat ik sindsdien toch wel veel meer manga digitaal lees, want dit waren zo'n beetje de eerste e-book manga die ik kocht. De vierde bundel (die de meest recente vijf delen verzamelt) kwam vandaag uit, maar hiervan kende ik drie verhalen al, omdat Nemoto ze de afgelopen jaren ook via andere kanalen openbaar had gemaakt. Vandaag dus alleen de twee verhalen gelezen die ik nog niet kende. "De Schaduwman" is een 'missing link' verhaal, waarin een aantal mensen (waaronder Homura) die wonen in een bepaalde buurt tijdens hun slaap worden ontvoerd door de Shaduwman. Maar waarom? De missing link vinden is best lastig, maar het idee is best okay, een beetje zoals je ook soms ziet in Conan. "Spriggan" heeft een gave titel, maar de link met de inhoud van het verhaal is best... geforceerd. Het verhaal gaat over een vijftal juwelen waarvan een vorige eigenaar was vermoord tijdens een roof en sindsdien valt z'n spook elke avond de nieuwe eigenaren lastig. Een juwelier heeft een van de juwelen in handen gekregen en wordt inderdaad elke nacht belaagd door een spook, dus hij besluit vandaag maar in een hotel te slapen (op de tweede verdieping). Maar om een of andere reden weet het spook z'n kamer binnen te dringen en het juweel te stelen. Was het echt een spook, of toch een mens? (Spoiler: het was een mens, met een best stom trucje). Overigens is dit in z'n geheel een goede verzameling, het tweede verhaal had ik in 2019 gelezen, en het was echt een van de beste detectiveverhalen die ik dat jaar had gelezen en het verhaal daarna was ook best memorabel.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Yome to Shutome "Cho" Meitantei 1 (De echtgenote en de "super" detective schoonmoeder): Nou, dat was teleurstellend. Minori en Taro zijn gelukkig getrouwd, en wonen samen met Taro's moeder, die zowel bij haar zoon (een rechercheur) en de hele buurt bekend staat als een briljante detective. Maar thuis krijgt Minori alleen maar gezeur van haar schoonmoeder over het eten en het hele huishouden. Maar ook zij moet toegeven dat haar schoonmoeder wel op hele wonderlijke wijze de zaken van haar zoon of van andere mensen in de buurt weet op te lossen.

Okay, met het stereotypische gezeur over ruzies met de schoonmoeder over hoe een huishouden gerund moet worden, en daarboven op dan ook nog eens suspense-achtige verhaaltjes die 3 van de 4 keer over overspel en zo gaan, gok ik maar dat dit oorspronkelijk in een Ladies Comics blad liep of zo. Echt helemaal niets aan als detectiveverhaal. Ik had nog een ander deel gratis opgepikt, maar die skip ik wel.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Dungeon Sherpa 1: Vanwege z'n zusje moeten onze held en een party van RPG archetypes zich haasten naar de diepste regionen van een kerker. Nee, dit is geen Delicious in Dungeon. Ro is een 'dungeon sherpa', een gids die met z'n kennis van de kerkers en monsters die daar leven, en de mogelijkheid om oude kaarten te lezen, avonturiers begeleidt in de typische RPG kerkers (en soms verdient hij nog een extra zakcentje met het verkopen van potions en zo in de kerker). Op een dag wordt hij gevraagd of hij de legendarische party Het Zwaard van de Duistere Nacht kan begeleiden naar het diepste gedeelte om daar de baas te verslaan. Ro wil aanvankelijk niet, want hij zorgt ook voor z'n vierjarig zusje en deze missie zou veel te lang duren omdat de laagste verdiepingen nog niet verkend zijn door andere parties. Maar een stapel geld dat genoeg is om te garanderen dat z'n zusje naar school kan haalt Ro over, en dus gaat hij mee met de party. De veteranen laten al snel zien waarom ze zo bekend zijn, maar ook Ro blijkt een bijzonder begaafde gids te zijn die snel kan improviseren als het moet.

Het idee is op zich wel okay, en het zou eigenlijk ook best echt een leuke game kunnen worden, maar na het eerste deel zie ik nog niet echt hoe dit echt nog veel boeiender gaat worden. In dit deel leert Ro z'n verschillende reisgenoten kennen en hun specifieke krachten en hij onthult ook wat zijn passive ability is en zo, maar er is niets in dit eerste deel dat suggereert dat het volgende deel nou iets anders/plotwending/nieuwe hindernissen gaat brengen, vooral omdat deze party al de sterkste is die er bestaat. Overigens is de wereld ook een beetje raar, want de personages praten ook over ervaringspunten vergaren en levelen, wat me er toch een beetje uit haalt. Zijn jullie echt game personages met stats en zo?

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Kenshiro ni Yoroshiku 1: Hebben we niet genoeg Fist of the North Star parodie manga? Nadat zijn moeder hem heeft verlaten voor haar minnaar (een yakuza gangster), zweert een jongen de gangster te vermoorden. Hij besteedt z'n jeugd aan training, maar vooral aan het lezen van Fist of the North Star. Een eerste confrontatie met de gangster en zijn zware jongens doet hem beseffen dat hij nog niet helemaal meester is in de dodelijke vechtkunst, dus besluit hij nog meer te leren over drukpunten en zo.... totdat hij per ongeluk een fantastische masseur is geworden die goddelijke massages kan geven. Nu helpt hij mensen met z'n fantastische massages, terwijl hij zich voorbereidt om een nieuwe confrontatie met zijn nemesis.

Alleen is er geen bal aan. Als een 4 koma manga is het idee wel grappig (jongen bestudeert Fist of the North Star en drukpunten om moordenaar te worden, maar wordt per ongeluk masseur), maar als een hele serie?? Doe dan gewoon een serie over massages zoals Yakitate!! Japan dat was over brood of Thermae Romae over baden, maar juist het vasthouden aan Fist of the North Star als een gimmick werkt voor geen meter.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Sanpomono (Wandelingen): Van Jiro Taniguchi en Masayuki Kusumi, het duo achter Kodoku no Gourmet. Dit is eigenlijk hetzelfde, maar deze korte manga gaat dan niet over restaurantjes, maar over wandelen. De ene keer besluit de hoofdrolspeler terug te lopen na het bezoeken van een klant en verkent hij een stuk van de stad dat hij nog niet kende, de andere keer kijkt hij terug op z'n leven terwijl hij midden in de nacht terugloopt na een avondje drinken met een oude vriend. Overigens moet je deze manga dus niet verwarren met die andere Tanuguchi manga die o.a. in het Engels als The Walking Man is uitgebracht.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

Detective Conan 100: Was alweer een tijdje geleden dat we een deel hadden dat zo consistent leuk was (komt deels ook door het vertraagde release schema). Zelfs het laatste verhaal, dat een gewone 'wie van de drie' verhaal over een moord op tempelgronden was, was goed opgebouwd. Het deel begint met een verhaal waarin Shinichi's vader Yusaku in een live programma gaat uitleggen hoe een reeks gesloten kamermoorden die deze maand zijn gebeurd zijn gepleegd, maar hij wordt door voedselvergiftiging uitgeschakeld. Moeder Yukiko besluit zich weer eens te verkleden als haar man, en Conan moet maar het deductiewerk doen, maar dan blijkt dat Yukiko precies hetzelfde had gegeten en ook zij wordt net voor de tv crew aankomt uitgeschakeld. Het 'hoe' van het verhaal is best simpel, maar het wordt leuk gebracht en op de achtergrond speelt er ook nog van alles, waardoor het ook een soort proloog is voor het huzarenstukje van dit deel, en een van de leukste verhalen van Conan van de afgelopen jaren: de FBI seriemoorden.

De afgelopen dagen worden steeds onbekende buitenlanders vermoord. Conan stuit toevallig op een vers lijk en vindt in de zakken van de man FBI identificatie: het blijkt dat al deze 'onbekende buitenlanders' undercover FBI agenten waren. Als hij dit bespreekt met z'n vrienden bij de FBI beseffen ze uiteindelijk dat de code waarmee de agenten afspraken maken in Japan is gekraakt door de Zwarte Organisatie, maar ze besluiten dat te gebruiken om de organisatie in de val te lokken. Dit gaat compleet fout: meer FBI agenten worden vermoord en lokaas Camel moet in z'n uppie vluchten van Gin en z'n kornuiten, terwijl Conan en de rest van de FBI via de telefoon Camel naar een veilige plek proberen te leiden. Het lijkt een beetje op de Conan film The Darkest Nightmare (waarin een NOC-lijst wordt gelekt, undercover agenten binnen de organisatie worden vermoord en uiteindelijk alle partijen om 1 bepaald persoon vechten), maar dan aangepast voor de iets sobere mangawereld (in tegenstelling tot de Conan *BOEM* filmwereld). Razend spannend, maar ook veel kleine raadsels om op te lossen (Hoe is de code ontcijferd? Waarom mislukte de val? Waarom wordt Camel daar naar toe geleid? etc). Oh, en het einde van het verhaal maakt ook eindelijk duidelijk wie Rum is!!

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 973
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Ovenvers 2021

Post by Ash Ketchum »

The Case File of Kindaichi, age 37 volume 11: Eindelijk een eind aan dit verhaal! De Ayase-moorden begon in deel 9 dat in maart of april uitkwam, maar het gebeurt nu wel in deze reeks dat een verhaal verspreid wordt over drie delen, dus dan ben je alweer een half jaar verder (qua tijdspanne duurt het tegenwoordig bij Conan soms zelfs langer omdat er nog maar zelden een nieuw deel uitkomt en vorig jaar wachtte ik zelfs een jaar (!) op het vervolg van een verhaal, maar de verhalen nemen gelukkig weer nooit 3 delen in beslag). Een debuterende schrijver die met zijn boek De Ayasemoorden een prijs heeft gewonnen verdwijnt van de uitreikingsceremonie, waar Hajime en nichtje Fumi ook zijn, want Fumi is 17 jaar na de tijdssprong naast detectiveassistente ook een debuterende schrijver. Een video die op de ceremonie wordt uitgezonden laat een moord zien die lijkt op een scene uit De Ayasemoorden, die gaat over drie moorden die in verschillende plekken die Ayase heten worden gepleegd. Fumi en haar vriendje (een succesvolle schrijver) zijn toch nieuwsgierig en gaan op verkenning in Ayase (net als een paar andere gasten op de ceremonie) en vinden inderdaad een lijk. Er volgt al snel een ander lijk in een andere Ayase, maar Hajime kan maar niet uitvissen waarom deze moorden worden gepleegd.

Okay, omdat Kindaichi altijd over onmogelijke moorden gaan en we dit keer geen gesloten kamermoord hebben, is het makkelijk te raden dat het om een onmogelijke alibi gaat, dus gaat je aandacht meteen naar de personages die ogenschijnlijk perfecte alibi's hebben, en dan is het ontzettend makkelijk te zien wie de moordenaar gaat worden. Op zich is de truc best eenvoudig, maar het verhaal is eigenlijk best goed geschreven, met naast veel te duidelijke hints, ook een paar vroege subtiele hints die ik totaal heb gemist en een tegenstander die beide kleinkinderen van de legendarische detective Kosuke Kindaichi het behoorlijk moeilijk maakt.

Post Reply