Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Alles over de Japanse tekenfilm.

Moderators: Koen, jo, Kenny, Gerrit

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

En alweer bijna de helft van 2022 zit erop, hebben jullie ook allemaal het gevoel dat de tijd vliegt? En zo komen we dus ook alweer aan bij het derde animeseizoen van het jaar: https://anichart.net/Summer-2022

Dit lijkt toch weer vooral een seizoen van sequels te worden, waardoor ik gelukkig ook meteen een flink aantal titels kan doorstrepen....
 • Maar eindelijk meer Made in Abyss. Pas nog de film gekeken, dus ik ben er helemaal klaar voor!
 • Daarnaast zeker ook Danmachi S4 en Shadows House S2
 • Twijfelgevalletje wordt Rent-a-Girlfriend S2, was het nu een guilty pleasure of toch gewoon trash?
En van de nieuwe titels wisten de volgende m'n aandacht te trekken:
 • Kumicho Musume to Sewagakari: yakuza wordt babysitter van de dochter van de grote baas...
 • Lycoris Recoil, over een koffietentje dat blijkbaar meer doet dan bakkies pleur serveren, maar dat blijkbaar ook zombies en monsters bestrijdt?
 • Yurei Deco, want Science SARU.
 • KJ File, iets met kaiju....
En dan zijn er nog de nodige films en OVA's waar ik wel naar uitkijk, maar de grote vraag daarbij is uiteraard of en wanneer die beschikbaar komen.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

Het nieuwe seizoen is weer begonnen..... Kami Kuzu Idol is zo'n concept wat wellicht zou kunnen werken, maar deed bar weinig om mijn aandacht vast te houden, dus verder dan de helft ben ik niet gekomen.

En een nieuw seizoen van Kanojo, Okarishimasu oftewel Rent-a-Girlfriend. Geen serie waarbij ik echt een tweede seizoen nodig had, maar ja, dus toch maar weer gekeken. En deze eerste aflevering was dan....best okay. Het zal er van afhangen wat dit seizoen verder te bieden heeft of ik dit ook weer blijf volgen.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1360
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by Ash Ketchum »

Bijzonder weinig dat me echt trekt in de preview chart, heel misschien KJ File...

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

De zaterdag brengt vooralsnog weinig bijzonders....

Om te beginnen was er Mushashino, een short met schattige meisjes die Saitama prefecture mogen promoten. Of zo. Waarbij het grootste deel van de aflevering (van 3 minuten) bestond uit statische presentatie van een hele lading personages. Meh. En dan kom ik er later pas achter dat dit een sequel is op een eerdere short. Ik heb normaliter wel een zwak voor dit soort series, maar voel geen enkele behoefte hier meer van te kijken, laat staan de eerdere reeks op te zoeken.

Met Lycoris Recoil hebben we ook meteen de eerste van de spaarzame titels te pakken die er dit seizoen op voorhand voor me uitsprongen. En die niet heel erg weet te overtuigen. In een perfect vredig Japan worden alle ongewenste elementen rucksichtslos uit de weg geruimd door Lycoris, schoolmeisjes die dienst doen als geheime elite-soldaten. In de synopsis werd nog gesproken over monsters en zombies, maar vooralsnog kwamen nog alleen criminelen en terroristen voorbij. En uiteraard hebben we dan een protagoniste voor wie het doel de middelen heiligt, die gekoppeld wordt aan een nog capabeler collega die ook nog wat idealen blijkt te hebben. Het is allemaal capabel gemaakt, maar heel boeiend lijkt het toch niet.

En datzelfde geldt nog wat meer voor Engage Kiss. Een serie die z'n uiterste best doet z'n inhoud langzaam en op zo vaag mogelijke wijze te onthullen, maar uiteindelijk lijkt ook dit een tamelijk hersenloos actievehikel van mensen versus demonen. Ook hier valt op de productie weinig aan te merken, maar het is wat mij betreft al duidelijk de mindere ten opzichte van bovenstaande, ook al niet heel erg overtuigende titel.

Met Shoot! Goal to the Future was ik al heel snel klaar, alweer een voetbalserie maar die nóg minder wist te overtuigen dan de ook al matige voetbalseries uit voorgaande seizoenen.

En het leukst was dan eigenlijk nog Teppen!!!!!!!!!!!!!!! En ja, dat moet echt met zoveel uitroeptekens, want dat is grappig!!!!!!!!!!!!!!! De serie draait om een dorm waar een vijftal manzai-trio's wonen, uiteraard stuk voor stuk schattige meisjes want dit is anime-manzai. Nu is mijn manzai-kennis zeer gering, maar ik weet wel dat het normaliter duo's betreft, dus of die drietallen in werkelijkheid een ding zijn of puur een verzinsel voor deze serie, geen idee. Het levert in ieder geval een hoop komische momenten op, waarbij het ook helpt dat realiteit en fictie binnen het universum van de serie geregeld door elkaar lopen. Niet hilarisch, maar zou het nog wel een aflevering willen gunnen.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

Nog van gisteren:

Luminous Witches is een spinoff van Strike Witches, waarin de strijd tegen de neuroi aan de kant lijkt te worden geschoven, de witches van dienst idoltje mogen spelen, ineens over familiars beschikken, en voor de verandering ook eens een broek of rok mogen dragen. Lijkt nou niet direct de meest interessante uitbreiding van de franchise.

En ik weet nog niet helemaal wat ik van Yurei Deco moet denken, maar het gaat op zeker de meest kleurrijke show van dit seizoen zijn. En waarschijnlijk ook de meest fascinerende. Dit kan ook alleen maar Science SARU zijn...

Tot slot nog de eerste aflevering gekeken van Bastard!! Ankoku no Hakaishin oftewel Bastard!! Heavy Metal, Dark Fantasy. Een nieuwe Netflix-adaptatie van een manga uit de late jaren '80, blijkbaar hevig geïnspireerd door D&D en vol heavy metal-referenties. Die mij voor een groot deel ontgaan zullen zijn. Maar dat maakte deze eerste aflevering zeker niet minder genietbaar. Want ja, het is pure pulp, maar doet ook werkelijk niks om dat te verbergen. Badass OP protagonist, welgevormd vrouwelijk schoon, en de rest is er voornamelijk om tot bloederige pulp gereduceerd te worden. What's not to like?

Dan vandaag verder met Tensei Kenja no Isekai Life: Dai-2 no Shokugyou wo Ete, Sekai Saikyou ni Narimashita a.k.a. My Isekai Life: I Gained a Second Character Class and Became the Strongest Sage in the World. Om de een of andere reden heb ik nog een aardig stuk gekeken, maar eigenlijk was na een paar minuten al wel duidelijk dat dit inspiratieloze isekai nummer 367.253,27 was. Geen trek in....

En nu ik met Bastard toch op de Netflix-tour was, toch ook Spriggan een kans gegeven. En op zich zag ik er best enige potentie in.....maar toch niet genoeg om een 43 minuten durende aflevering uit te zitten.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

In het kader van laten we het maar lekker bij de Engelse titel houden was er gisteren Kinsou no Vermeil: Gakeppuchi Majutsushi wa Saikyou no Yakusai to Mahou Sekai wo Tsukisusumu oftewel Vermeil in Gold. Over een knul op een magic high school die uitblinkt in alles, behalve dan in het summonen van een familiar. Maar net als hij de wanhoop nabij is valt er een boek recht op z'n harses, waarmee het hem zowaar wél lukt. Enige probleem: in plaats van een schattig beestje of een insect of zo, betreft het een even machtige als sexy demoon. Kortom, schaamteloze ecchi fantasy, niet meer en niet minder.

En vandaag verder met wat de gedoodverfde topper van het seizoen gaat zijn: Made in Abyss: Retsujitsu no Ougonkyou a.k.a. Made in Abyss: The Golden City of the Scorching Sun. En dat viel zeker niet tegen. Niks recap, niks samenvatting van de laatste film, we krijgen al snel de nodige gruwelen voor onze kiezen. De aflevering wordt gedeeld door Riko, Reg en Nanachi enerzijds, en een heel nieuw gezelschap schijnbaar in een ver verleden anderzijds, ben wel benieuwd hoe die twee uiteindelijk aan elkaar verbonden blijken te zijn.

Hierna zou een serie als Warau Arsnotoria Sun! oftewel Smile of the Arsnotoria dan eigenlijk voor wat broodnodige verlichting moeten zorgen, maar dat begon zo zoetsappig dat ik al snel afhaakte.

Gelukkig meer succes met Isekai Ojisan, die in het begin heel even met de verwachtingen speelt (truck-kun...) en direct de schijn tegen had, maar uiteindelijk knap hilarisch blijkt te zijn.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

Hoog tijd voor een inhaalslagje:

Nog van woensdag was Isekai Meikyuu de Harem wo oftewel Harem in the Labyrinth of Another World. Een titel die toch bepaalde (niet per se hoge) verwachtingen schept. Maar voor driekwart was het gewoon uiterst generieke trapped-inside-a-game meuk. Tot de slotminuten, waarin onze protagonist plots geadviseerd wordt een slaaf te kopen. En laat de persoon die hem dat vertelt nou net een slavenhandelaar zijn. gespecialiseerd in seksslaven om precies te zijn. Nou ja, beetje gokken is wel vereist, want zowel beeld als dialoog zijn zéér hevig gecensureerd. Inmiddels is er ook wel een ongecensureerde versie in omloop, maar of dat de serie nog weet te redden?

Dan donderdag Mamahaha no Tsurego ga Motokano datta a.k.a. My Stepmom's Daughter Is My Ex. Over.....nou ja, zie de titel, die laat aan duidelijkheid weinig te wensen over toch? Heel spectaculair is het allemaal niet, twee kibbelende voormalige lovebirds die ineens broer en zus zijn, dat voor hun ouders verborgen houden, maar ondertussen wel onderling machtsspelletjes spelen.

Vervolgens Kumichou Musume to Sewagakari oftewel The Yakuza's Guide to Babysitting. Waarvan ik verwacht had dat het een gag comedy zou zijn, maar het blijkt meer slice of life met zowel komische als meer serieuze momenten te zijn. En deed me zo qua toon eigenlijk nog het meest denken aan Deaimon van afgelopen seizoen.

Yofukashi no Uta a.k.a. Call of the Night is gebaseerd op een manga van Kotoyama, bekend van Dagashi Kashi. En dat zie je. Sterker nog: je zou zomaar kunnen denken dat Kokonutsu ook hier de hoofdrol speelt. Alleen deze keer verkoopt hij geen snoep, maar blijkt hij zelf het snoepje....voor vampier Nazuna. Sterke openingsaflevering, en ben heel benieuwd waar dit verder heen gaat.

Chimimo is dan weer pure cuteness overload. Bij een drietal mesisjes duikt in huis plotseling een even mysterieus als schattig wezen op, die ze op basis van z'n uiterlijk maar Mochi noemen. Maar het duurt niet lang of stuiteren 12 van zulke wezens rond. Die een opvallende fascinatie voor het woord "hel" blijken te hebben. En dan is er plots Jigoku-san, een demoon die de mensenwereld tot een hel wil maken. Schattig en best grappig, maar dit zou denk ik beter gewerkt hebben als een (semi-)short.

En dan gisteren eindelijk het tweede seizoen van b]Shadows House[/b]. Waarin geen tijd verspild wordt aan een recap, we duiken gewoon direct weer de sinistere wereld van de Shadows en hun Dolls in, waar direct alweer duistere zaakjes blijken te spelen. Na het sterke eerste seizoen was dit op voorhand een zekerheidje.

Dat kan niet gezegd worden van Prima Doll, over schattig uitziende automata die ooit in een oorlog vochten maar nu een koffietentje runnen, Soredemo Ayumu wa Yosetekuru oftewel When Will Ayumu Make His Move?, over een shogi-club met twee leden die beiden ten stelligste ontkennen een oogje op de ander te hebben. Konden me beiden totaal niet boeien.

Ook bij Hoshi no Samidare a.k.a. Lucifer and the Biscuit Hammer had ik sterk de neiging deze voortijdig af te zetten, maar dit was toch raar genoeg om toch te blijven kijken. Knul treft op een dag een pratende hagedis aan die hem vertelt dat hij de wereld moet redden. En wat doe je dan? Je gooit het beest zo hard mogelijk het raam uit. Zonder effect, want hij is direct weer terug. Het is allemaal raar, vreemd, wel komisch maar ook weer niet om te schaterlachen, en had ik al gezegd dat het raar is? Niet goed, maar stiekem toch wel intrigerend. Alleen jammer dat het er ronduit bagger uitziet.

En tot slot is was er dan nog een episode 00 van DanMachi, vooruitlopend op het vierde seizoen dat over twee weken echt begint. Gewoon een ordinaire recap van de eerste drie seizoenen, met op het eind een korte vooruitblik op wat nog komen gaat. Dat is uiteraard ook op voorhand een zekerheidje, maar deze recap had ik eigenlijk best kunnen overslaan.

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1360
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by Ash Ketchum »

Mjah, voorlopig lijkt het er inderdaad op dat ik dit seizoen niets ga volgen :P

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

Nou, gisteren snel klaar met Black Summoner (inspiratieloze isekai) en Extreme Hearts (meisjes met absurde sporten).

Maar gelukkig was er ook nog Bucchigire! oftewel Shine On! Bakumatsu Bad Boys. De Shinsengumi zijn dood, leve de Shinsengumi! Want we vervangen ze gewoon door een stel ter dood veroordeelde criminelen... Zal vast niet de originaliteitsprijs gaan winnen qua verhaal en personages, maar compenseert dat met visuele flair. Wil ik nog wel een paar afleveringen gunnen.

Vandaag Hanabi-chan wa Okuregachi, een short over een pachinko-machine die in een schattig meisje kan veranderen...of zo. Ik heb wel weer eens zin in een leuke short....maar of dit hem gaat zijn? Ik waag het te betwijfelen....

En dan Isekai Yakkyoku oftewel Parallel World Pharmacy, over een medisch onderzoeker die na een gevalletje karoshi reïncarneert als de jongste zoon in een adellijke familie in een fantasywereld, waar magie bestaat maar de medische wetenshap nog flink achterloopt. Niet heel spectaculair maar een degelijk begin.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

het seizoen is inmiddels alweer bijna halverwege, dus hoog tijd voor een update.

Allereerst nog de nodige late aanvullingen:
 • DanMachi S4 was op voorhand een zekerheidje, en stelt vooralsnog allerminst teleur.
 • Yowai 5000-nen no Soushoku Dragon, Iwarenaki Jaryuu Nintei a.k.a. Shi Cao Lao Long Bei Guan Yi E Long Zhi Ming a.k.a. A Herbivorous Dragon of 5,000 Years Gets Unfairly Villainized is een semi-short gebaseerd op een (Japanse) manga maar met een Chinese productie. Meisje wordt als offer naar een grote boze draak gestuurd, die blijkt echter herbivoor en vooral ook een totale schijtluis. Als hij haar dus weigert op te eten bombardeert ze zichzelf maar tot leerling van de in haar ogen nog altijd machtige draak, en voor hij het weet gaan ze samen achter een demon lord aan. Best vermakelijk, en 13 minuten is net goed hiervoor.
 • Fuuto Tantei draait om een wannabe hard-boiled detective, in een stad waarin mysterieuze dingen gebeuren. Dit is blijkbaar een sequel op de live-action Kamen Rider W van ruim een decennium geleden. Een serie die ik niet gezien heb en sowieso ben ik amper bekend met de gehele Kamen Rider-franchise. Dat leek echter geen enkel probleem voor de (sterke) eerste aflevering, maar de grote vraag is uiteraard of dat zo blijft. Vooralsnog krijgt het het voordeel van de twijfel.
 • En tot slot Totsukuni no Shoujo oftewel The Girl From the Other Side. Een vervolg danwel hertelling van een 10 minuten durende short van een paar jaar geleden, tot stand gekomen via Kickstarter. Over een meisje en een mysterieus "cursed" wezen. Ik kan me van de oorspronkelijke short niet zo bar veel herinneren, behalve dan de karakteristieke art style die ook nu weer toegepast is.
Dan waren er tussendoor ook nog een OVA van Dr. Stone en een ONA van Boku no Hero Academia, waarbij die eerste toch duidelijk de beste was van de twee.

En ondertussen Bastard!! Ankoku no Hakaishin ook alweer afgerond, zeer vermakelijke jaren '80 macho bullshit die zichzelf vooral niet te serieus neemt. Ik hoop van harte dat dit een vervolg krijgt.

En nog flink aan het droppen geweest: Lycoris Recoil, Engage Kiss, Musashino!, Mamahaha no Tsurego ga Motokano datta, Luminous Witches, Hoshi no Samidare, Yurei Deco, Chimimo, Isekai Yakkyoku, Isekai Meikyuu de Harem wo, Teppen!!!!!!!!!!!!!!! en Kumichou Musume to Sewagakari liggen er allemaal uit.

Waarmee m'n kijklijst qua actuele series er momenteel als volgt uitziet:
 • Made in Abyss S2
 • Shadows House S2
 • DanMachi S4
 • Yofukashi no Uta
 • Isekai Ojisan
 • Summertime Render
 • Kinsou no Vermeil
 • Kanojo, Okarishimasu S2
 • Bucchigire!
 • Totsukuni no Shoujo
 • Fuuto Tantei
 • Yowai 5000-nen no Soushoku Dragon, Iwarenaki Jaryuu Nintei
 • Hanabi-chan wa Okuregachi

User avatar
Ash Ketchum
Posts: 1360
Joined: Tue Aug 23, 2005 20:25

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by Ash Ketchum »

Fuuto Tantei zal ik later wel even bekijken, goed om te horen dat het ook te kijken is zonder voorkennis. Ik heb van Kamen Rider W volgens mij alleen de eerste aflevering gezien, en de film waar hij voor het eerst in verscheen (de Decade film), maar ken ik het verder niet echt.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

Aan het eind van de tweede aflevering zat nu ook de grote transformatie, denk dat de volgende aflevering de grote test gaat zijn hoe geschikt dit is voor nieuwkomers. Maar wat ik tot nu toe heb gezien bevalt me wel.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

En nog maar een late aanvulling op het seizoen: Kakegurui Twin. Een prequel van 6 afleveringen over hoe Mary Saotome zich naar de top van de gokgekke school heeft gewerkt. Dat betekent uiteraard ook dat Yumeko nog schittert door afwezigheid, maar afgaand op de eerste aflevering komt de serie daar best mee weg.

User avatar
The Donkey
Posts: 777
Joined: Sun Mar 02, 2008 12:24
Location: Utrecht

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by The Donkey »

Ik wil graag de manga van Summertime Render(ing) gaan starten, maar ben even benieuwd naar wat jij van de anime vindt? Ik wil graag de hardcover versie hebben en die is nergens verkrijgbaar for some reason (weet niet of het komt omdat we inde EU zitten of omdat het gewoon helemaal niet is uitgekomen), dus het heeft geen haast. Maar ik heb er nog niet veel over gehoord los van een paar reviews op AnimeNewsNetwork.

User avatar
WizardOfOss
Posts: 430
Joined: Mon Sep 16, 2019 20:22
Contact:

Re: Zomer 2022: Preview, discussie & eindafrekening

Post by WizardOfOss »

Uiteindelijk valt of staat veel uiteraard met het einde, maar inmiddels driekwart onderweg weet de serie goed m'n aandacht vast te houden. Inmiddels komen er langzaamaan wat grotere onthullingen, heb daardoor het gevoel dat het slot wat meer actie-gericht zal gaan zijn. Of ik ook daadwerkelijk exact volg wat er allemaal gebeurt...denk dat daar door het wekelijkse kijken wel wat verloren is gegaan, maar heb de serie nog niet op regelrechte ass pulls kunnen betrappen. Maar ik ben zelf de serie mede blijven volgen juist omdat de (reeds voltooide) manga goede beoordelingen kreeg, dat gaf mij juist vertrouwen in een goede afloop.

Post Reply